Created with Sketch.
Research

Shopping
Enquête

Eén op drie Belgen wacht speciale koopjes af om te gaan shoppen

  • Opvallend: één op de drie Belgen wacht op speciale korting-events om te gaan shoppen.
  • Vrouwen gaan vaker shoppen, maar worden langzaam maar zeker bijgebeend door de mannen.
  • De top vijf van onze uitgaven bedraagt: 47,8% kleding, 13,6% vrije tijd, 11% verzorging, 9,7% voeding en horeca en 7,2% schoenen.
  • Met 37 lentes is de gemiddelde shopper jonger dan ooit. Dat is liefst vijf jaar jonger dan vier jaar geleden.
  • Met 67 procent blijft de wagen nog steeds het meest gebruikte vervoersmiddel om te gaan shoppen.​

De Belg en koopjes, het blijft een perfecte match. Eén op de drie Belgen maakt speciaal tijd vrij om te gaan shoppen wanneer de winkels zwaar uitpakken met kortingen. Denk maar aan de komende solden of aan nieuwe populaire events zoals Black Friday. De helft van ons te besteden budget gaat dan naar kleding. Maar ook de horeca pikt almaar meer haar graantje mee. En al minstens even opvallend: vrouwen mogen dan wel vaker gaan shoppen, het zijn de mannen die gemakkelijker grote bedragen boven de 125 euro en meer uitgeven. Dat alles blijkt uit de jaarlijkse shoppingenquête van Group Hugo Ceusters-SCMS, de grootste onafhankelijke beheerder van shoppingcentra in ons land, die in zes shoppingcentra naar het shopgedrag van 24.384 Belgen peilde.

Zowel de zomer- als de eindejaarssolden waren vroeger bijzonder populair, en dat is vandaag niet anders. Alleen: anno 2017 ligt de Belg quasi het hele jaar door op vinkenslag voor grote korting-events, zo blijkt uit de grote shoppingenquête. Liefst 32 procent van Belgen zegt het goed in de gaten te houden en komt speciaal naar de shoppingcentra als er grote korting-events zoals Black Friday, Outletdagen of koppelverkopen in zijn of haar buurt zijn.

“De strikte solden zoals men ze vroeger kende in januari en juli zijn vandaag een uitgehold begrip, maar kortingen op zich blijven bijzonder aantrekkelijk. Wat vooral opvalt, is dat die grote korting-events net een heel ander publiek trekken dan doorheen het jaar. Ook expo’s, animaties, workshops en decoratie-momenten lokken uiteraard extra publiek.”

“Al jarenlang geven we grosso modo hetzelfde uit tijdens zo’n dagje shoppen: gemiddeld 90 euro per dag, en in veel gevallen gaat het dan om uitgaven voor het hele gezin. Iets concreter kunnen we stellen dat meer dan één op twee Belgen - 56 procent om precies te zijn - tijdens een gemiddelde shoppingdag tussen de 25 en 125 euro uitgeeft. Zo’n 19 procent van de Belgen geeft minder dan 25 euro uit tijdens een doorsnee shoppingdag, en bij zo’n 25 procent ligt dat bedrag hoger dan 125 euro.”

Hans Van Laer
Marketing manager Group Hugo Ceusters-SCMS

 

Terrasje doen

Qua besteding is en blijft de Belg een erg klassiek patroon volgen: bijna de helft (47,8%) van ons shoppingbudget gaat zo naar kleding. Exact 13,6 procent gaat naar vrije tijd en 11 procent naar verzorging. Ook op voeding en horeca zijn we niet echt zuinig: 9,7 procent van het budget dat we tijdens een dagje shoppen uitgeven gaat naar “iets drinken of eten”. 7,2 procent besteden we aan - hoe kan ook anders - schoenen.

“Onze focus tijdens een dagje shoppen verschuift almaar meer. Vroeger gingen we enkel naar de winkel voor een vest of een broek, vandaag willen we écht ook genieten en iets beleven. Zelfs als dat geld kost. Daarom zullen we ook vaker een terrasje doen tijdens het shoppen, of even gaan lunchen.”

Hans Van Laer
Marketing manager Group Hugo Ceusters-SCMS

 

Europese trend

Horeca, events en nieuwe winkelconcepten zoals pop-up bars spelen een almaar belangrijkere rol bij het shoppen. Group Hugo Ceusters-SCMS ziet “een terrasje doen” alleen nog maar aan belang winnen in de Belgische winkelcentra. Waar horeca in 2015 nog 10 procent uitmaakte van alle winkels in de shoppingcentra, schuiven we langzaam maar zeker op naar 15 procent. En allicht zal dat aandeel de komende jaren nog stijgen richting 20 procent. Daarmee volgen de Belgische winkelcentra de Europese trend.

“Horeca wordt steeds belangrijker in het hele shoppingverhaal. Dat is niet onbelangrijk, want het blijft meteen ook de beste buffer tegen de opkomst van de e-commerce. Je kan online zoveel shoppen als je wil, om te genieten op een (zomers) terras moet je je nog altijd naar buiten begeven. Die beleving blijft de sterkte van de fysieke winkels.”

Hans Van Laer
Marketing manager Group Hugo Ceusters-SCMS

 

Almaar meer shoppende mannen

De grootste shoppingenquête van ons land werpt ook op andere vlakken een interessante blik op ons shoppinggedrag. Zo blijkt het dat het nog altijd vaker vrouwen zijn die gaan shoppen dan mannen. In bezoekerspercentage uit zich dat in zo’n 60,5 procent vrouwen tegenover 39,5 procent mannen.

Maar opmerkelijk: het cliché wordt langzaam maar zeker doorbroken. Zo zijn mannen almaar vaker te zien in onze winkelcentra. In 2013 was 35,7 procent van de shoppende Belgen een man, in 2014 was dat 37 procent en intussen steeg hun aandeel al mondjesmaat tot 39,5 procent. Het zijn bovendien diezelfde mannen die de big spenders genoemd kunnen worden. Zij geven procentueel gezien makkelijker hogere bedragen van 125 euro en meer uit.

Man of vrouw, algemeen genomen is één op de drie shoppers in ons land tussen de 30 en 50 jaar oud (30,4%). Uit de jaarlijkse enquête blijkt de gemiddelde shoppende Belg exact 37 jaar te zijn. Dat is een jaartje jonger dan in 2015 en zelfs vijf jaar jonger dan vier jaar geleden. Het mag dan ook niet verbazen dat ook het aantal shoppende twintigers jaar na jaar toeneemt. In 2013 vertegenwoordigden ze gemiddeld 17,7 procent van het totaal aantal shoppers. In 2015 ging het om 21,4 procent, en in 2016 om 24,4 procent. Wel geven ze meestal maar kleine bedragen uit van maximum 25 euro.

 

Koning auto

Hoe gaan we shoppen? Wel, ook daar zien we een aantal opvallende zaken. Als de Belg gaat shoppen, neemt 15 procent het openbaar vervoer, 10,6 procent gaat te voet, en 7,6 procent neemt de fiets of de brommer. Maar … het zijn in eerste instantie vooral de jongeren die de auto thuislaten als ze gaan shoppen. Toch blijft de auto nog altijd het meest populaire transportmiddel om te gaan shoppen. In 2016 kwam maar liefst 67 procent van de shoppers met de auto.

Bekijk volgende rapport

Mobiliteitsonderzoek