Created with Sketch.
Scms-Ceusters & Devimo

Mobiliteitsonderzoek

Winkelvastgoed

Belgische shopper heeft nood aan beter mobiliteitsnetwerk

Voor heel wat steden en gemeenten is het de hoogste tijd om werk te maken van een sterker en meer toekomstgericht parkeer- en mobiliteitsbeleid.' Dat zegt Axel Ceusters, managing director bij vastgoedkantoor Group Hugo Ceusters-SCMS.

Uit een shoppingonderzoek van Group Hugo Ceusters-SCMS blijkt dat 67,6 procent van de Belgen de wagen neemt om te gaan winkelen. Daartegenover staan de donkerrode cijfers van het aantal Belgen dat daarvoor het openbaar vervoer gebruikt: 17,5 procent in 2014, 16,5 procent in 2015, en 14,7 procent in 2016.

De daling gebeurt voorlopig niet in grote schokken, maar één ding is wél duidelijk: er tekent zich een tendens af. De trend uit ons onderzoek bij 11.086 Belgen is zonder meer opvallend. Zeker omdat enkele jaren geleden alles er nog op wees dat we opnieuw meer voor het openbaar vervoer zouden kiezen.

Meer vooruitstrevend zijn, dat is de oplossing. Zorg dat je stad of gemeente 'future proof' is. Hoe kunnen we ons parkeerbeleid in de steden verbeteren en afstemmen op de toekomst? Dat is de hamvraag. Alleen het openbaar vervoer stimuleren volstaat niet. Durf te denken aan de verdere uitbouw van hypermoderne fietsostrades. En zorg dat ze voldoende toegankelijk zijn, zowel voor een jong als voor een ouder publiek. Of denk aan handevrije shoppen, waardoor mensen niet meer met hun winkelzakken moeten sleuren maar ze ergens buiten de stad kunnen afhalen.

Axel Ceusters is Managing director bij vastgoedkantoor Group Hugo Ceusters-SCMS en schreef dit opiniestuk naar aanleiding van de internationale vastgoed- en retailbeurs Mapic in Cannes.

Lees hier het volledige artikel van Knack.

Bekijk volgende rapport

Socio-economische impact